Dit zou in de puberteit voorkomen, maar volgens sommigen begint het al bij peuters. Ook zou het niet per se te maken hebben met groeien.

Wat is groeipijn eigenlijk?

Zeker één op de vijf kinderen heeft er last van: pijn in beide benen, meestal rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Dit verschijnsel wordt groeipijn genoemd. Meestal komt de pijn ’s nachts opzetten en is er overdag weinig van te merken. De pijn kan de hele nacht aanhouden.

Waarom juist ’s nachts?

Meestal komt de pijn in aanvallen die ongeveer een kwartier duren. Het kind voelt scherpe pijnscheuten diep in het been of rond de knie. Groeipijn kan gepaard gaan met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Het is verder ongevaarlijk. Groeipijn komt niet alleen overdag voor maar je ziet dat kinderen vaak in de nacht last hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bot groei vooral ’s nacht plaats vindt. Zo ontdekten ze ook dat de botten alleen groeiden als men ligt. Er rust dan geen gewicht op de boten zelf. Dat verklaart waarom kinderen overdag geen last hebben van groeipijn. Ze belasten dan hun botten en gewrichten door te lopen en spelen.

Groeispurt

Groeipijn komt vooral voor tijdens de zogehete ‘groeispurts’ en heeft dus wel degelijk met het groeiproces te maken. De eerste groeispurt kan al voorkomen op een leeftijd van drie jaar oud.

Groeispurts kunnen duren tot aan het einde van de pubertijd. Tijdens de groeispurts groeien kinderen het snelst. Als een kind in een jaar zeven centimeter groeit, groeit het niet elke nacht evenveel. Het groeien gebeurt in spurts en daarom duurt groeipijn maar even.

Hoe ontstaat het?

Tijdens de groeispurts ontstaat er grote rek van spieren en pezen bij hun aanhechting aan de botten. Botten groeien sneller dan spieren en dit veroorzaakt de rek van spieren en pezen. De rek is waarschijnlijk de oorzaak van groeipijn.

Helemaal zeker is dit echter niet! Wanneer kinderen pijn voelen en onderzocht worden, is er geen lichamelijk bewijs te vinden. Op röntgenfoto’s is niets te zien en ook roodheid of stijfheid valt niet te constateren.

Wat is eraan te doen?

Groeipijn is onschuldig en niet gevaarlijk voor de gezondheid. Als een kind erg veel last heeft van groeipijn, kun je een aantal dingen doen:

Paracetamol of Sinaspril toedienen.
Een lichte massage geven.
Een koude doek met water en citroensap op de pijnlijke plekken leggen.
De pijnlijke plekken warm maken met een kruik, hotpack of warme doek.
Spier en fascia(bindweefsel) behandeling laten doen. De behandelingen zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de spieren en dit kan de pijn verzachten. Vaak zie je ook een stand verandering in de voet en knieën. Dan is het verstandig om ook de voetspieren sterker te maken. Wanneer je voetspieren sterker maakt zal ook de pijn in de benen en knieën verlichten.

Let op bij onderstaande symptomen huisarts raadplegen ;

Slechts pijn in één been.
Koorts die je niet kunt verklaren.
Zowel ’s nachts als overdag last van pijnklachten.
Langer dan een half jaar last van pijnklachten.
Een abnormale zwelling.
Zoveel pijn dat het zijn been of arm bijna niet meer kan bewegen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten