Artrose

Pijnlijke voeten of polyneuropathie na chemo?

Wat is polyneuropathie?

Helaas heeft chemotherapie ook negatieve bijwerking zoals polyneuropathie.  Dit zijn klachten aan de zenuwen van handen en voeten, ook wel hand- en voetsyndroom genoemd. De oorzaak van dit syndroom kan zijn dat medicijnen zich concentreren in voetzolen en onderbenen of handpalmen.

Herstel

Omdat je je handen continue gebruikt, worden afvalstoffen afgevoerd en herstelt het zenuwweefsel in de handpalmen meestal vanzelf. Bij de voetzolen ligt dat anders. Voeten herstellen veelal moeizaam. Speciaal voor je klachten in de voeten heb ik een trainingsprogramma ontwikkeld.

Voet-Specialist

Mijn mening is dat spieren slap worden doordat we schoenen dragen. Voeten worden letterlijk stilgezet, hierdoor kan ons lymfestelsel en een belangrijke circulatiespier in je kuit zijn werk niet of niet goed doen. Beide zorgen normaal gesproken voor een goede doorbloeding waardoor afvalstoffen getransporteerd kunnen worden. Ik denk dat voeten daarom minder snel herstellen na een chemokuur. Deze langdurige verzuring zorgt er uiteindelijk voor schade aan het zenuwstelsel.

Voettrainingsprogramma opmaat

Herken je jezelf in dit verhaal? Samen kunnen we aan de slag gaan met een opmaat trainingsprogramma. De therapie bestaat uit:

  • Basis voettherapie
  • Kuitspier (wordt ook wel je 2e hart genoemd) laten we weer functioneel bewegen.
  • Voetbadtherapie (thuis)Zechsal
  • Ondersteuning met speciaal schoeisel uit Zwitserland. (Kybun)

Herstellen kan maar heeft zeker tijd nodig.

Meer informatie via 06.29115498 of e-mail info@voet-specialist.nl

 

 
 
 
 
 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.