De uitleg.

Als je tijdens het lopen steeds delfde foute beweging met je voet maakt: zoals in dit voorbeeld te veel naar binnen kantelen van de voorvoet bij het neerzetten en te veel afzetten met de buitenkant van de hak. Hierdoor komt de voetboog in de verdrukking. De voetboog helpt bij het absorberen van schokken bij het lopen en het dragen van lichaamsgewicht. Wanneer je jaren verkeerd loopt dan zal de linker voetboog plat worden en niet meer veerkrachtig!

Dit noemen we dan overpronatie.

Bij bovenstaande kan er een fixatie van het fibula kopje ontstaat meestal na een verzwikking of verstuiking van de enkel. Er ontstaat een minimale verplaatsing van het kuitbeen ter hoogte van de knie, dit wordt in de gezondheidszorg het fibula kopje genoemd.

Vaak wordt er dan alleen een röntgenfoto van de voet gemaakt maar daar is dan niets op te zien.

Het bewijs dat de positie nog niet goed is wordt aangetoond door het feit dat u de voet nog niet goed kunt afwikkelen.

Herken en erken is herstel.

Deze klacht komt ook vaak voor na operaties waarbij een kunstknie geplaatst is.

Hulpverleners merken dit probleem aan de knie vaak niet op doordat de meeste patiënten hun voet aanwijzen als oorzaak van de pijn. Het belang van het fibula kopje ten aanzien van de voet wordt onderschat. De pijn wordt onderhouden doordat iedere beweging zorgt voor spanning op het uiterst gevoelige zenuwstelsel rondom het fibula kopje.

De symptomen van een sub-luxatie van het fibula kopje

  1. Schadelijke oorzaak.
  2. Pijn langs de buitenzijde van het onderbeen.
  3. In ernstige gevallen oedeem (zwelling) en verkleuring van de voet of zelfs onderbeen.
  4. Beperkte buitenwaartse beweging van de voet bij gebogen knie
verzwikking

Slijtage van schoenzool zegt iets over problemen met de voet.

Overpronatie is een voetafwijking waarbij de voet tijdens het lopen niet netjes gelijkmatig afwikkelt. Je gewicht komt in eerste instantie op de buitenkant van je voet en “rolt” dan vervolgens wat naar binnen. Je voeten liggen dan vrij plat op de grond. 

Overpronatie gaat daarom vaak samen met platvoeten en fixatie kuitbeenkopje. Je kunt er allerlei voetklachten van krijgen, zoals hielspoor, achillespeesontsteking, shin-splints, pijn aan de buitenzijde onderbeen en nog veel meer.
Zichtbaar slijtage zool zoals op afbeelding.

Supinatie of onder-pronatie genoemd is een afwikkeling die teveel via de buitenkant van de voet verloopt. Bij het supineren beweegt de voet te weinig naar binnen toe(proneren) waardoor er onvoldoende schok demping is. Veel voorkomende klachten bij supineren zijn pijn buitenkant voet, enkel, scheen en kuiten.
Zichtbaar slijtage zool zoals op afbeelding.

Supinatie

Neutraal of balans.

Wanneer je schoenzool aan de voorzijde en hak gelijkmatig afslijten dan is er een juiste voetstand.  Bij een juiste voetstand dan zullen er geen klachten vanuit de voeten ontstaan.

Zichtbaar slijtage zool zoals op afbeelding.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten