Hamertenen

Hamertenen en klauwtenen

Ze zijn verschillend, maar lijken wel op elkaar. En vaak wordt voor klauwtenen ook de term hamertenen gebruikt.

Er is sprake van klauwtenen als de eerste twee teenkootjes van een teen in een onnatuurlijke hoek staan ten opzichte van elkaar. Het uiteinde van de teen raakt dan de grond. Er is sprake van een dynamische klauwteen als de de stand nog corrigeerbaar/beweeglijk is. Is de stand blijvend en dus niet meer te corrigeren, dan is het een gefixeerde klauwteen.

Er is spraken van hamertenen als het eerste gewrichtje in een teen gebogen is en het ander gewricht overstrekt. Ook hier kan de situatie dynamisch en gefixeerd zijn.

Het kan bij alle tenen voorkomen. De grote teen heeft 2 teenkootjes (vergelijkbaar met de duim) en de overige tenen hebben drie teenkootjes (vergelijkbaar met de vingers).

Oorzaak van hamertenen en klauwtenen

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk, waaronder artrose (slijtage) van de tenen, hallux valgus (scheefstand van de grote teen), een doorgezakte voorvoet, een te lange teen ten op zichte van de andere tenen en het dragen van te kleine schoenen.

Uitgelegd

Als bovenstaande gebeurd dan ontstaat er het volgende probleem in de teengewrichten. Bij een doorgezakte voorvoet worden de eerste teen gewrichten zover weggedrukt dat de tenentopen omhoog komen te staan. Wanneer dit gebeurd dan neemt de balans af en zal de voet dit gaan oplossen door de teen toppen naar de grond te te trekken en zie de hamerteen is ontwikkeld.

Klachten van hamertenen en klauwtenen

De belangrijkste klacht is pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Vooral als er schoenen worden gedragen, kan dit pijnlijk zijn.

Behandeling

De oorzaak is een keten probleem, daarom gaan we de gehele voet laten herstellen.

Met de voettherapie zorgen we er samen voor dat het contact met je voeten weer blijvend hersteld wordt. Het gaat om bewust bewegen in welke vorm dan ook. Wanneer we de voetspieren bewust in beweging zetten, herstellen de voetbogen, enkel- en kuitspieren zich op natuurlijke wijze. Dit is dan ook de reden dat de klauw/hamer stand van de tenen weer gaan normaliseren. Dit gebeurd natuurlijk niet snel dit is een proces die voor iedereen anders zal zijn. Als dit proces zorgvuldig wordt uitgevoerd, lijnt het hele lichaam zichzelf uit. Door deze natuurlijke aanpassing wordt het lichaam beter ondersteund: je bent weer in balans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.