Wat is de fascia?

De fascia is het netwerk dat alle spieren, gewrichten, botten en organen omhult. Het geeft mechanische steun en bescherming tegen druk en zorgt ervoor dat structuren soepel en zonder wrijving, langs elkaar kunnen bewegen.

Het autonome zenuwstelsel beïnvloedt de fasciaspanning. Dit betekent dat innerlijke rust deze spanning vermindert en stress de lichaamsspanning verhoogt. Lichamelijke klachten kunnen o.a. veroorzaakt worden door fasciaverkleving of door te weinig fasciabeweging.
Voetklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een probleem in de fascia in de buik. De oorzaak is in dat geval dus niet de voet zelf, maar de voetklachten is het gevolg van het niet goed bewegen van de fascia elders.

De functie van de fascia.

De fascia bestaat uit drie lagen, met elk hun eigen functie.

  1. Onderhuidse fascia.
    Houdt lichaamsvet en water vast. Geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige lichaamsdelen omvat het spieren die beweging van de huid toelaten.
  2. Diepliggende fascia.
    Maakt bewegingen van spieren mogelijk. Geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het de bevestiging voor spieren en vangt het in enige maten schokken op.
  3. Verbindende fascia.
    Overbrugt de ruimte tussen de diepe fascia en membranen. Geeft flexibiliteit en maakt beweging van interne organen mogelijk.

Sinaasappel en suikerspin

Elk weefsel in het lichaam heeft zijn eigen fascia. Het is een suikerspinachtig weefsel. Het fascianetwerk zit in elkaar als sinaasappelpartjes, met de structuur van vliesjes, velletjes en ruimtes die vruchtvlees en sap bevatten (snijd een sinaasappel dwars door voor het beeld). 

Fascia verbeteren

Op meerdere manieren kun je fascia’s soepel en beweeglijk maken of houden.
Vanuit manueel oogpunt kun je de fascia verbeteren; de functie en structuur zijn onlosmakelijk en onderling met elkaar verbonden. Door de beweeglijkheid van de structuur te verbeteren, kunnen functies toenemen waardoor pijnklachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen.

Nu begrijp je waarschijnlijk ook dat voetklachten hierdoor kunnen ontstaan.
Hulp nodig?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten