Spataders in voet of been

Spataderen: je bent ze liever kwijt dan rijk. Ze kunnen pijnlijk zijn en cosmetisch gezien beschouwen mensen de kronkelende en knobbelende blauwpaarse aderen vaak als lelijk. Spataders zitten meestal op je benen, maar kunnen ook op je voeten zitten. Wist je dat spataderen deels te voorkomen zijn, en dat de voetenwerkmethode kan helpen voorkomen dat de aandoening erger wordt?

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn verwijde aders die ontstaan als de kleppen van de aderen in je benen niet goed sluiten. Dat kan komen door veel zitten of staan. Doordat de aders verwijd zijn stroomt bloed door de niet goed sluitende kleppen terug de vaten in.

De kuiten spelen een belangrijke rol in het terugpompen van bloed richting het hart. Deze functie van de kuiten wordt ook wel de spierpomp genoemd. Als je veel loopt, wandelt of fietst dan helpen je kuiten om bloed richting het hart te krijgen. Op het moment dat je kuitspieren samentrekken, persen ze bloed richting het hart. Omdat bloed vanuit je benen tegen de zwaartekracht in richting het hart moet worden gepompt, kunnen de kuiten een helpende hand bieden bij de bloedsomloop. Om deze reden worden je kuiten ook wel je tweede hart genoemd.
Als je te weinig beweegt, dan wordt je tweede hart niet aangesproken en moet je echte hart – die vuistgrote holle spier in je borstkas – harder werken om bloed rond te pompen. Op den duur kan je echte hart overbelast raken. Zo is de theorie.

En omdat kuiten die vaak aan het werk worden gezet vaak (maar niet altijd) groter worden, ontstaat er een mooie relatie tussen kuitomvang en het risico op het krijgen van een hartinfarct en spataderen.

Hoe herken je spataders?

Wanneer de kuitspieren stijf en/of verhard zijn dan weet je al dat er een probleem is met je tweede hart. Wat je dan niet moet gaan doen is het laten aanmeten van steunkousen of compressiekousen.

Dit is natuurlijk een advies.

Waarom niet? 

Steunkousen doen niets aan de oorzaak van spataders in je voeten of benen; zij bestrijden het symptoom.

Ergere spataderen voorkomen

Ben je belast met slechte kleppen, dan zijn spataderen niet te voorkomen. Traject X10D dé oplossing? Kan er wel voor zorgen dat het niet erger wordt. Je leert hierbij hoe je je voeten moet afwikkelen, zodat je kuitspieren weer aan het werk gezet worden. Zoals het bedoeld is. Wanneer de kuitspieren weer als vanouds meewerken, hebben de kleppen het minder zwaar.

In landen waar men dagelijks op blote voeten loopt, kent men het fenomeen spataderen helemaal niet.

Het wordt tijd dat we onze voeten en kuitspieren weer aan het werk zetten!

Heb je vragen over het voorkomen van verergering van spataderen in je voeten of benen?

0
    0
    Winkelwagen
    Je winkelwagen is leegVerder winkelen