voetklachten bij kinderen

Kinderschoenen

Kindervoeten en schoenen

Je voeten zijn het probleem niet, je schoenen wel!

Als baby wordt je geboren soepele, sterke en zachte voeten. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte. Met het opgroeien wordt de voetfunctie meestal slechter. En dat gebeurt niet zomaar.

Van kleins af aan krijgen we de slechte gewoonte aangeleerd om onze voeten op te sluiten in smalle stevige steunende en puntige schoenen. Dit leidt onder andere tot misvorming van onze voeten en veroorzaakt verschillende problemen. Dit zijn we ons als ouders niet bewust. (weten niet beter)

Eigenschappen van normale schoenen:

  • Taps toelopende neus van de schoen
  • Deze onnatuurlijke vorm drukt de tenen samen (in een puntvorm).
  • Dit kan leiden tot misvormingen en ontwikkeling problemen zowel fysiek als mentaal

Bij kinderen tot 9 jaar moet de voet en voetstand niet van buitenaf beïnvloed worden. Wanneer dit wel gebeurt dan ontwikkelen en groeien de voeten niet zoals het zou moeten. Hierdoor ontstaan er op latere leeftijd allerlei problemen zowel fysiek als mentaal.

Stijve zool:

Je kan deze zool eigenlijk vergelijken met een gips: een stijve zool beperkt het bewegingsbereik van de voeten. Het menselijk lichaam is heel slim: spieren die je niet of te weinig gebruikt, worden kleiner. Door het bewegingsbereik te verkleinen, gebruik je minder je voetspieren. Dit veroorzaakt spieratrofie en maakt de kindervoet afhankelijk van steunzolen en extra demping.

Verhoogde hak:

Niemand staat er nog bij stil, maar in elke klassieke kinderschoen is er sprake van een verhoogde hak. Dit verandert de volledige lichaamshouding! Problemen die hierdoor kunnen veroorzaak worden zijn onder andere blessure gevoeligheid.

Stijve, omhoogslaande top:

Door de dorsiflexie van de tenen (het overstrekken van de tenen naar boven toe) en het overstrekken van voetzool, verzwakken de voeten. Deze voetpositie kan leiden tot blessures en vervorming van de wervelkolom.

Dit is wat een kind en kindervoet nodig heeft.

Eigenschappen Barefoot; Minimalistische schoenen zijn het Breed(st) aan de tenen:

Gezonde schoenen zijn gevormd volgens de voet (en vervormen niet de voet volgens de schoen). Deze brede vorm zorgt ervoor dat de tenen zich op een natuurlijke wijze kunnen spreiden. Dit bevordert de doorbloeding in je voeten, zorgt voor een goede zenuwfunctie en geeft je stevige basis voor een goed evenwicht en sterke voetspieren.

Zero drop:

Met andere woorden: die bal van de voet en de hiel staan op dezelfde hoogte. Deze functie bevordert een goede uitlijning van je lichaam vanaf je hielen over je ruggengraat tot aan je schedel. Een volledig vlakke hiel verdeelt het lichaamsgewicht gelijkmatig zonder overbelasting van de tenen, enkels, knieën of rug.

Een dunne, flexibele zool:

Deze zool stelt je (en jouw voeten) in staat om soepel en evenwichtig op de grond te reageren. Een dunne, flexibele zool werkt samen met  (en niet tegen) de voetspieren, waardoor de voetboog versterkt.

Plat aan de tenen:

Hierdoor liggen de tenen plat ten opzichte van de bal van de voet. De juiste stand van de tenen bevordert het evenwicht, de stabiliteit en de weerstand tegen blessures.

Nog een paar weetjes:

Laat kinderen kruipen en leer ze zelf op te staan. We grijpen te snel in omdat we het zo handig vinden dan onze kinderen zo snel mogelijk gaan lopen, dat is zo handig bij het boodschappen doen en jou kind naar het dagverblijf brengen enz. Wist u dat kruisbewegingen en kruipbewegingen nodig zijn om lezen, begrijpen, rekenen en concentratie te ontwikkelen. Waar liggen tegenwoordig vooral de leer problemen? Bepaalde vormen dyslexie en andere leerproblemen kunnen hier ook door zijn ontstaan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.