Goeie schoenen?

Je voeten zijn het probleem niet, je schoenen wel!

Als baby word je geboren soepele, sterke en zachte voeten. Dan zijn nog niet alle botstructuren in de voet aanwezig en werken ook de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Baby’s oefenen de voet- en beenspieren door te trappelen met hun voetjes. De botten bestaan nog uit kraakbeen. Onder de babyvoet zit een dik vetkussen waardoor de voet er afgeplat uitziet en een groot draagvlak heeft. In de loop van de eerste jaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat de voetholte.

Met het opgroeien wordt de voetfunctie meestal slechter; en dat gebeurt niet zomaar.

Iedereen is er mee opgegroeid

Van kleins af aan krijgen we de slechte gewoonte aangeleerd om onze voeten op te sluiten in smalle stevige steunende en puntige schoenen. Dit leidt onder andere tot misvorming van onze voeten en veroorzaakt verschillende problemen. Hier zijn we ons als ouders niet bewust van.

Omdenken!

Bij kinderen tot 9 jaar zou de voet en voetstand niet van buitenaf beïnvloed moeten worden. Liever op blote voeten laten lopen, zodat de voet zichzelf kan ontwikkelen.

Waardoor slecht voor de kindervoet.

Taps toelopende neus:
Door deze onnatuurlijke vorm drukken de tenen samen (in een puntvorm).

Stijve zool:
Je kan deze zool eigenlijk vergelijken met gips: een stijve zool beperkt het bewegingsbereik van de voeten.
Het menselijk lichaam is heel slim: spieren die je niet of te weinig gebruikt, worden kleiner. Door het bewegingsbereik te verkleinen, gebruik je minder je voetspieren. Dit veroorzaakt spieratrofie en maakt de kindervoet afhankelijk van steunzolen en extra demping.

Verhoogde hak:
Niemand staat er nog bij stil, maar in elke klassieke kinderschoen is er sprake van een verhoogde hak. Dit verandert de volledige lichaamshouding! Problemen die hierdoor veroorzaak kunnen worden zijn onder andere blessure gevoeligheid.

Stijve, omhoogslaande top:
Door de dorsiflexie van de tenen (het overstrekken van de tenen naar boven toe) en het overstrekken van voetzool, verzwakken de voeten. Deze voetpositie kan leiden tot blessures en vervorming van de wervelkolom.

Dit is wat een kind en kindervoet nodig heeft.
Barefoot en/of minimalistische schoenen:

Breed(st) aan de tenen:

Gezonde schoenen zijn gevormd volgens de voet (en vervormen niet de voet volgens de schoen). Deze brede vorm zorgt ervoor dat de tenen zich op een natuurlijke wijze kunnen spreiden. Dit bevordert de doorbloeding in je voeten, zorgt voor een goede zenuwfunctie en geeft een stevige basis voor een goed evenwicht en sterke voetspieren.

Zero drop:

Met andere woorden: die bal van de voet en de hiel staan op dezelfde hoogte. Deze functie bevordert een goede uitlijning van je lichaam vanaf je hielen over je ruggengraat tot aan je schedel. Een volledig vlakke hiel verdeelt het lichaamsgewicht gelijkmatig zonder overbelasting van de tenen, enkels, knieën of rug.

Een dunne, flexibele zool:

Deze zool stelt jou en je voeten in staat om soepel en evenwichtig op de ondergrond te reageren. Een dunne, flexibele zool werkt samen met de voetspieren, waardoor de voetboog versterkt wordt.

Plat aan de tenen:

Hierdoor liggen de tenen plat ten opzichte van de bal van de voet. De juiste stand van de tenen bevordert het evenwicht, de stabiliteit en de weerstand .

Nog een paar weetjes:

Laat kinderen kruipen en laat ze zélf leren op te staan. We grijpen soms te snel in omdat het handig of leuk is.

Wist u dat kruisbewegingen en kruipbewegingen nodig zijn voor de ontwikkeling van het lezen, begrijpen, rekenen en concentratie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten