Waarvoor Waarom Waarmee en hoe.

Met proprioceptietraining verscherp je de zintuiglijke waarneming, train je je evenwicht en verbeter je je reactievermogen. Deze methode uit de topsport is bedoeld om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Hier zou veel meer aandacht voor moeten komen. Onze huidige schoenen zijn zo goed dat alle waarneming vanuit de voeten uit is gezet. De voet neemt de gehele dag een vlakke en zachte ondergrond waar. Door dit is ons proprioceptie systeem niet meer instaat adequaat te reageren met als gevolg blessure leed en een moeizamer herstel.

Waarom?

Proprioceptie is een onderdeel van het sensorimotorische systeem. Een belangrijk onderdeel en werkt via de kleine lichaamsreceptoren Deze lichaamsreceptoren bevinden zich in:

 • Spieren
 • Gewrichten
 • Pezen
 • Banden
 • Bindweefsel (fascia)

Een goede proprioceptieve waarneming, ook wel dieptegevoeligheid genoemd, is de voorwaarde om je lichaam automatisch, dus onbewust, te kunnen aansturen.

Je kunt zo direct reageren op veranderingen van buitenaf: als je struikelt, helpt je proprioceptieve systeem je om je evenwicht te herstellen en een val te voorkomen. Niet alleen is dit nodig voor ballans maar ook voor het aansturen van de juiste spieren om de voetstand te corrigeren en om alle kleine dieper liggende kleine spieren aan te sturen.

Waarmee?

Het trainen van je proprioceptieve systeem is ook belangrijk als je voetklachten hebt opgelopen. Maar ook  bekken, heup en wervelkolom problemen zijn niet ongewoon.

Proprioceptieve training wint bij sporters aan populariteit en is het nu ook bij RC.voetenwerk een belangrijk onderdeel geworden. De methode ondersteunt je bij het natuurlijk en soepel bewegen van je lichaam. Je kunt je diepe spieren versterken en efficiënter inzetten om meer stabiliteit vanuit jou fundament te genereren. 

Als je regelmatig proprioceptieve oefeningen doet, kun je van de volgende voordelen profiteren:

 • Overpronatie voorkomen
 • Verbeterde coördinatie
 • Verbeterde stabiliteit (bijvoorbeeld van je enkel- knie-, heupgewrichten en wervelkolom)
 • Verbeterde balans
 • Versterking van je diepe spieren
 • Verhoogd reactievermogen
 • Minder houdingsklachten en spanning
 • Verbeterde stapzekerheid
 • Minder risico op vallen en blessures
 • Verbeterde mobiliteit
 • Snellere genezing na een blessure

 

Hoe en waarmee

Fascia reageren op invloeden van buiten af.

Voor het herstellen van de fascia keten maken wij gebruik van het Blockset van Blackroll. 

Het fasciaweefsel vult de ruimtes tussen de organen, om ze te beschermen, omhullen en stabiliseren. Vooral onder de huid staan de fasciae in contact met de zenuwuiteinden en bloedvaten om bij sensorische informatie van buitenaf, zoals warmte, druk, beweging, aanraking en temperatuur, te reageren.

Voor het herstellen van proprioceptiesysteem maken wij gebruik van de Pino Balance Ball Mini.

Deze is speciaal ontwikkeld voor behendige coördinatieoefeningen en voor proprioceptieve training. Dankzij het zeer elastische materiaal ontstaat een trampoline-effect, waardoor de dynamische impulsen op het hele lichaam kunnen worden overgebracht. Doelgerichte oefeningen met de balanstrainer kunnen de diepgewortelde spiergroepen activeren en het evenwichtsgevoel verbeteren. Dankzij het gebruik aan beide kanten, biedt de halve bal een verscheidenheid aan trainingsmogelijkheden voor meer plezier en afwisseling. De hardheidsgraad en de druk worden individueel geregeld via de luchtpomp. 

Alle materialen zijn nu bij ons te bestellen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten