Autisme - lichaamsbewustzijn - interne veiligheid

Het vermogen van het lichaam om zichzelf te voelen is vooral bij kinderen met gedragsproblemen zoals ADHD, autisme of sensorische informatieverwerking een probleem.

Wij zien in de praktijk dat deze mensen het gevoel van interne veiligheid missen of helemaal niet kennen.

Proprioceptieve waarneming verschaft het individu informatie over het eigen lichaam, zoals de stand, beweging en spierspanning (tonus) van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van “zwaarte” in sommige lichaamsdelen, en vermoeidheid of alertheid van de spieren.

Als dit systeem niet of niet optimaal werkt, zal er een compensatie plaats vinden om toch het lichaam te ervaren. We zien dat het lichaam gaat compenseren door meer spanning in het bindweefsel op te bouwen. Gevolg is nog meer alertheid op prikkels vanuit de omgeving of zelfs van de eigen stem.

De groep met autisme heeft meer dan gemiddeld moeite met het voelen waar hun lichaam zich t.o.v. de ruimte (dan wel de ander) bevindt en grenzen te begrijpen bij het spelen en omgaan met andere kinderen c.q. de mensen.

Om de proprioceptie goed te laten werken is contact met de voeten enorm belangrijk. Dit om alle prikkels te laten wegvloeien en zijn belangrijk in het waarnemen van de omgeving.

Wanneer de proprioceptie vanuit de voeten ontregeld of niet aanwezig is zal het systeem lichaam bewustzijn van uit spanning gaan creëren. Ditzelfde gebeurt wanneer je geen interne veiligheid ervaart.

Dit is dan ook vaak de oorzaak dat deze groep veel spanning ervaart. Door deze onbewuste lichamelijk spanning neemt ook de gevoeligheid voor geluid toe. De omgeving waarnemen is belangrijk onderdeel van het natuurlijke prikkel filter.

Met ons lichaam.werk traject zullen we d.m.v. van de door ons zelf ontwikkelde contact en druk therapie weer de verbinding tussen hoofd en staartbeen gaan herstellen.

Het staartbeen is de belangrijkste schakel in je eigenveiligheid ervaren. Wanneer we dit interne contact herstellen dan wordt je eigenveiligheid pas duurzaam en geborgd.

Met onze bewegingen, bal, miniflow foamrol en de ondersteunde video-uitleg kan je er zelf voor gaan zorgen dat je weer in contact komt met je voeten. Hierdoor kan de proprioceptie zich herstellen en kan je beter met de prikkel verwerking omgaan.

Onze therapie is een combinatie van oefeningen en therapieën die speciaal zijn ontworpen om je lichaamsbewustzijn en interne veiligheid te verbeteren. We werken met je aan het herstellen van de verbinding tussen je hoofd en staartbeen, en we helpen je om weer in contact te komen met je voeten.

We bieden ook ondersteuning bij het omgaan met prikkels en het vergroten van je zelfvertrouwen.

Onze therapie is effectief gebleken bij het verbeteren van het lichaamsbewustzijn en de interne veiligheid van mensen met autisme.

We hebben veel positieve reacties ontvangen van onze cliënten en hun families. Als je geïnteresseerd bent in onze therapie, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Maak een intake afspraak en we kijken samen of deze benadering ook bij jou past.