Autisme en Proprioceptie - lichaamsbewustzijn

Het vermogen van het lichaam om zichzelf te voelen is vooral bij kinderen met gedragsproblemen zoals ADHD, Autisme of sensorische informatieverwerking een probleem.
 
Proprioceptieve waarneming verschaft het individu daarmee informatie over het eigen lichaam, zoals de stand, beweging en spierspanning (tonus) van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van “zwaarte” in sommige lichaamsdelen, en vermoeidheid of alertheid van de spieren.
 
Werk dit systeem niet of niet optimaal dan zal er een compensatie plaats vinden om toch het lichaam te ervaren. We zien dat het lichaam gaat compenseren door meer spanning in het bindweefsel op te bouwen.
Gevolg nog meer alertheid op prikkels vanuit de omgeving of zelfs van de eigen stem.
 
De groep met autisme heeft meer dan gemiddeld moeite met het voelen waar hun lichaam zich tov de ruimte (dan wel de ander) bevindt en grenzen te begrijpen bij het spelen en om gaan met andere kinderen c.q. de mensen.
 
Om de propriocepsie goed te laten werken is contact met de voeten enorm belangrijk. Dit om alle prikkels te laten wegvloeien en zijn belangrijk in het waarnemen van de omgeving.

Wanneer de proprioceptie vanuit de voeten ontregeld of niet aanwezig is zal het systeem lichaams bewust zijn vanuit spanning gaan creëren. Dit is dan ook vaak de oorzaak dat de groep veel spanning ervaart. 

Door deze onbewuste lichamelijk spanning neemt ook de gevoeligheid voor geluid toe. Zie het als een trom die geluid laat resoneren als de huid strak gespannen staat, is dat niet het geval dan valt het geluid direct weg.De omgeving waarnemen is belangrijk onderdeel van het natuurlijke prikkel filter.

Met onze bewegingen, bal, miniflow foamrol en de ondersteunde video-uitleg kan je er zelf voor gaan zorgen dat je weer in contact komt met je voeten. Hierdoor kan de propriocepsis zich herstellen en kan je beter met de prikkel verwerking omgaan.

Meestal 
is een kort traject voldoende om de effecten ook daadwerkelijk te ervaren.
Maak een intake afspraak en we kijken samen of deze benadering ook bij jou past.
Lees ook  Steunzolen de oplossing?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Cookies op onze website We plaatsen verschillende soorten cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Uit deze cookies zijn geen persoonlijke gegevens te herleiden. Daarnaast maakt onze website gebruik van cookies die niet noodzakelijk zijn, maar wel nuttig. Zodat je feedback kan geven over je gebruikerservaring, YouTube video’s kan bekijken en zodat je relevante Consumentenbond aanbiedingen kan zien op andere websites. Met deze cookies kunnen advertentienetwerken je internetgedrag volgen. Door op ‘Akkoord’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.

Sluiten