Er is een complexe relatie tussen emotionele welzijn, zoals het ervaren van een onveilig gevoel, en fysieke gezondheid, waaronder enkelklachten. Hier zijn enkele manieren waarop psychologische factoren, met name het ervaren van een onveilig gevoel, van invloed kunnen zijn op enkelklachten:

 1. Spanning en Spierspanning:
  • Een constant gevoel van onveiligheid kan leiden tot verhoogde spanning in het lichaam, inclusief de spieren rond de enkels. Spiercontracties als reactie op stress kunnen spierspanning veroorzaken, wat op zijn beurt enkelklachten kan veroorzaken.
 2. Veranderde Houding en Bewegingspatronen:
  • Psychologische stress kan leiden tot veranderingen in houding en bewegingspatronen. Mensen kunnen onbewust hun manier van lopen, staan, of bewegen aanpassen als reactie op emotionele stress, wat de enkels kan beïnvloeden.
 3. Invloed op het Zenuwstelsel:
  • Stress en een onveilig gevoel kunnen het autonome zenuwstelsel beïnvloeden, met inbegrip van het sympathische zenuwstelsel dat geassocieerd is met de ‘vecht-of-vlucht’-respons. Dit kan de bloedtoevoer naar de spieren verminderen en de spieractiviteit beïnvloeden.
 4. Verhoogde Gevoeligheid voor Pijn:
  • Emotionele stress kan de perceptie van pijn veranderen. Mensen die zich onveilig voelen, kunnen gevoeliger zijn voor pijn, wat kan resulteren in een versterkte ervaring van enkelklachten.
 5. Impact op Herstel:
  • Een aanhoudend gevoel van onveiligheid kan het herstel van enkelklachten belemmeren. Het kan moeilijker zijn voor het lichaam om te genezen als er voortdurende stress aanwezig is.

Als je merkt of vermoed dat er een verband lijkt te zijn tussen het ervaren van enkelklachten en een gevoel van onveiligheid, kan het nuttig zijn om bij een intake afspraak te maken. Ik heb met een combinatie van voeten-, en bekkenwerk een geïntegreerde aanpak die zowel fysieke als emotionele aspecten aanpakt, kan belangrijk zijn voor een alomvattende behandeling.

Lees meer over bekkenwerk

0
  0
  Winkelwagen
  Je winkelwagen is leegVerder winkelen