Hoe ontstaat achillespeespijn?

Achillespees pijn hoeft niet altijd een ontsteking te zijn. Overbelasting of achteruitgang onder invloed van de leeftijd, komen ook veel voor. De achillespees wordt overbelast als de voet overproneert naar binnen kantelt. De voet zakt dan tijdens het lopen aan de binnenkant een beetje door. Dit veroorzaakt een binnenwaartse draaiing van het onderbeen, waardoor de achillespees onder spanning komt te staan en een pijnlijke achillespees veroorzaakt. Je ziet dan vaak een knik net boven het hielbeen.

Oorzaken

Verkeerd looppatroon

  • Te veel naar binnen lopen (overpronatie)
  • Te veel naar buiten lopen (oversupinatie)

Slechte lichaamshouding

  • Het hielbeen staat achterover gekanteld
  • Scheefstand van het bekken

Loopondergrond

  • Door het lopen op harde en/of gladde oppervlaktes

Schoeisel

  • Schoenen met een te stijve zool of een te zacht contrefort (hiel- of hakstuk) kunnen voor extra belasting van de achillespees zorgen.
Wat kan je zelf doen

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het herstellen van de drie voetbogen. Dit doen we met mijn basisvoettherapie. Wanneer nodig pas ik triggerpointbehandeling toe om de achillespees weer in goede conditie en lengte te krijgen. Triggerpoints in soleus (scholspier) veroorzaken verkorting van de achillespees en uitstralende pijn in de hiel.

Hielspoor
Triggerpoint scholspier

 

Tijdens de afspraken leer ik je hoe je zelf de triggerpoints kunt behandelen. Wanneer je dit regelmatig doet, verdwijnt hielspoor sneller. Let wel: dit kost tijd omdat de focus niet ligt op hielspoor, maar op herstel van de voetfunctie. Dit is immers de veroorzaker van al je klachten