Zelf ontwikkeld
Bijscholing in de voetenwerk methode

Zie het als een huis dat een slecht fundament heeft dan verzakt het huis. Wanneer dit gebeurd dan ontstaan er scheuren in de muren en plafonds. Repareren van de scheuren heeft niet zoveel zin de fundatie versterken is dan het enige wat zinvol is. Herstellen van de fundatie is bij huizen de oplossing. Bij onze voeten doen we dat met de voetenwerk methode. In deze bijscholing krijg je meer inzicht hoe het een het ander beinvloed.

Dit zelfde gebeurd er als je niet goed ondersteund wordt door je voeten.

Deze methode wordt ingezet bij het zelf oplossen van klachten die met bewegingsapparaat te maken hebben, zoals bijvoorbeeld (chronische) voet-, knie-, heup-, rug- en nekpijn. De voetenwerk specialist bedrijft persoonlijke begeleiding in het leren aanzetten van verbindingen die door het dragen van schoenen uitgezet zijn”.  Een steunzool ondersteunt de gewrichten van de voet zodat deze in een andere stand komt te staan; het is een “passieve manier” van ondersteunen. De voetspecialist past een actieve manier toe. We noemen dit de voetenwerk methode. Met de voetenwerk methode gaan we ervoor zorgen dat we natuurlijke bewegingen van de voet weer aan gaan zetten en werken direct in op het actief houdings- en bewegingsmechanisme van de voet. Zo kunnen ze invloed uitoefenen op de lichaamshouding en spanning van het gehele spierstelsel. Dit werkt door in het zenuwstelsel. Bij de voetspecialist gebeurd dit d.m.v. het gebruik van o.a. tennisbal en golfbal.

Voetenwerk

Voetenwerk methode berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Met voetenwerk stimuleren we de proprioceptieve elementen onder de voet waarbij het lichaam als het ware wordt uitgelijnd.

Propriocepsis, wat is dat?

In de spieren en pezen van ons bewegingsapparaat bevinden zich zogenaamde proprioceptieve elementen die reageren op druk en trek. Zij zijn van belang voor het handhaven van de houding en beschermen de spieren tegen overrekking. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier. De regulatie van houding en beweging gebeurt voornamelijk via dit proprioceptieve mechanisme. Dit is precies de reden waarom steunzolen niet altijd hun werk goed blijven doen.

Al mijn ervaring vertaald naar scholing.

Ik heb mijn kennis vertaald naar een workshop en cursus voor de professional die geïnteresseerd is in mijn voetenwerk methode. De workshop is bedoeld om kennis te maken met de methode voetenwerk en ademwerk. De cursus heb ik zo geschreven dat het vanuit jou eigen ervaring gaat ontstaan. Je zal eerst zelf je voeten sterk en flexibel moeten maken om het over te kunnen overbrengen naar patiënten.

Voor de particulier is er de workshop voetenwerk. Deze workshop geef ik aan groepen van minimaal 10 personen en door het geheel land.

Zie voor meer informatie de Scholings mogelijkheden.

Workshop voetenwerk

Workshop t.b.v. therapeuten