Chronische voetklachten en dan?

Het behandelen van chronische voetklachten of pijn (klachten die langer dan 3 maanden bestaan) vraagt om een andere aanpak dan acute pijn. De voetspecialist streeft ernaar om pijn te verlichten door de originele functie te herstellen en de belastbaarheid op te bouwen via specifieke bewegingen. Met een juist gekozen traject blijkt het bijna altijd mogelijk om het dagelijks functioneren aanzienlijk te verbeteren.

Normaal gesproken wordt er dan een podologische zool aangemeten maar blijkt echter vaak in de praktijk dat chronische klachten lang niet altijd alleen hiermee opgelost kunnen worden.

Aanvullende therapieën zoals loopoefeningen, rekoefeningen, manueel therapie, opbouwen van belastbaarheid en ontspanningstechnieken dragen wat ons betreft alleen bij aan klachtvermindering als je uiteindelijk zonder de zolen kunt lopen. Zolen zetten namelijk het bewegingsproces weer stil.

 

Pijngedrag

Bij chronische voetklachten gaan we normaliter een ander looppatroon aannemen om de pijn te verlichten. Dit heet ‘antalgisch lopen’. Het vraagt weinig uitleg om te kunnen zien dat dit op langere termijn juist meer problemen gaat geven. Een logisch gevolg daarbij is een afname van activiteiten door bijv. minder te lopen waardoor dan weer de belastbaarheid afneemt. Zo komt u in een vicieuze cirkel en gaat u uiteindelijk steeds slechter functioneren.

Pijnbeleving

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat er bij chronische pijn geen directe relatie bestaat tussen pijn en weefselschade. Dit betekent dat er pijn kan bestaan zonder dat er (nu nog) iets mis is. Bij bijvoorbeeld een te lage weerstand of bij fysieke of mentale spanningen kan een oude schadelijke prikkel plotseling weer herleven. Verhoogde spierspanning belemmert dan opnieuw een optimaal looppatroon en geeft dan weer toename van pijn. Door middel van een van onze trajecten kunt u leren om zelf invloed te hebben op uw lichaam en geest.

Wat is er nodig?

  • Eén van onze trajecten
  • Zuurbase herstel door inzet van visolie en magnesium&mcm voetenbaden.
  • Beide hebben ook invloed op onze mentale fitheid.