Doorgezakt?
Heb jij ook last van een doorgezakte voorvoet?

Heb jij last van pijn in je voet of voorvoet of juist van overmatige eeltvorming en likdoorns onder je voorvoet? Dan is de kans groot dat jij last hebt van doorgezakte voorvoeten. Gelukkig zijn deze klachten gemakkelijk te verminderen of zelfs te verhelpen.

Wat is een doorgezakte voorvoet?

Bij een doorgezakte voorvoet (in het Latijns pes plano transversus) voel je de pijn in het midden van de voet, in de middenvoetsbeentjes (wat door kan stralen naar je tenen). De schade aan de voet kan worden veroorzaakt door het dragen van schoenen en/of diabetes. Deze klachten ontstaan namelijk vooral bij langdurige belasting.

Het veelvuldig dragen van hoge hakken of te krappe schoenen kan zorgen voor eelt onder de bal van de voet. Meer eelt betekent meer druk en pijnklachten. Klachten aan de voorvoet kunnen dus ontstaan door een combinatie van meerdere factoren.

Herkenen
Hoe herken je een doorgezakte voorvoet?

Het bekendste verschijnsel is een zeurende pijn onder de bal van de voet, wat ontstaat door overdruk. Pijn komt het meest voor in een of meerdere middenvoetsbeentjes of in de gehele voorvoet.

Niet alleen ouderdom kan er voor zorgen dat de voet doorzakt, waardoor er meer druk komt te staan op je voorvoet. Nee de oorzaak wordt nog eens versterkt doordat er in modernen schoenen al standaard een steunzool geplaatst wordt.  Ook kan ouderdom ervoor zorgen dat de vetlaag onder de middenvoetsbeentjes verdwijnt. De voet zakt door, wat zorgt voor veel extra druk op de voorvoet en hierdoor zakken de middenvoetsbeentjes verder door. De natuurlijke vering is verdwenen en je krijgt pijn in je voorvoet bij het wandelen en bij langdurig staan. Bij fietsen ontstaat er ook een zelfde soort van klachten maar die worden vaak niet in verband gebracht met een doorgezakte voet.

Lees hier wat jij er zelf aan kan doen