Platvoeten
Van de lange voetboog is het Talus-botje (zie afbeeldingen) de sluitsteen.

De Talus helpt om te bepalen of de enkels en de voetbogen neutraal zijn.

doorgezakte voeten

De talus is niet alleen belangrijk voor de neutraal stand van de voet maar is ook behulpzaam bij het bepalen van de positie van de voeten. De Talus is te vinden door van een voet die op de vloer staat, de tenen op te tillen. Twee pezen (Extensor Hallucis Longus en Extensor Digitorum Longus) spannen zich zo aan. Tussen deze twee pezen is de Talus te vinden. Door de enkel naar binnen- en naar buiten te rollen, beweegt de Talus zich heen en weer.

Probeer eens zelf de Talus te vinden

Probeer staand de Talus heen en weer te bewegen. Interessant is wat dit voor effect heeft op de voetbogen. Als de Talus naar binnen beweegt, zakt de lange voetboog door. Als hij naar buiten beweegt wordt de boog te hoog. (Dit noemen we proneren/supineren.) Neutraal bevindt zich precies in het midden van deze twee punten. Met deze zelfde oefening (naar binnen buiten bewegen Talus/voetbogen) kan je zelf ontdekken welke invloed dit heeft op de stand van knieën en heupen. Wat gebeurt er met de knieën als de bogen inzakken? Bij een podoloog of orthopeed wordt er vaak over overpronatie gesproken

Zo kun je zelf ontdekken welke invloed doorgezakte voeten hebben op de stand van je knieën en heupen.

Wanneer je platvoeten hebt dan is er in de meeste gevallen een spierspanning probleem en kan de talus ook niet goed zijn werk doen. Wanneer je zelf iets aan je platvoeten wilt doen dan zou mijn voetenwerk methode een eerste stap zijn naar herstel.

Meer informatie nodig