Dorn therapie

ALGEMEEN OVER DE DORN THERAPIE

De Dorn therapie is een behandeltechniek waarmee op een relatief zachte manier een scheefstand in bekken en wervelkolom wordt gecorrigeerd. Deze methode is ontwikkeld door Dieter Dorn († 19 januari 2011).

Zelf kreeg hij ruim 30 jaar geleden last van spit en liet zich door een oude man behandelen die hem met de druk van zijn duim van de pijn verloste.  Na het overlijden van deze man heeft Dieter Dorn het zelf opgepakt. Hij kwam al werkende tot de conclusie dat het begin van rugklachten vaak zit in een ogenschijnlijk beenlengteverschil.

Dieter Dorn noemde het geen therapie omdat hij vond dat wanneer je geen therapeut bent je het dan ook niet het wordt therapie moet gaan gebruiken.

Dit ogenschijnlijk beenlengteverschil wordt veroorzaakt doordat de kop van het bovenbeen niet goed doorgeschoven zit in de heupkom. Hierdoor wordt het bekken aan een kant omhoog geduwd, waardoor de onderste rugwervels onder druk komen te staan en pijnklachten gaan geven.

Uitstraling in het been en knieklachten zijn hier vaak het gevolg van. We zien ook pijnklachten en scheefstand in de wervels tussen de schouderbladen. De scheefstand geeft dan ook beperking in het naar links en rechts kijken. De spieren rond de bovenrug en schouderregio en rond het bekken zijn door deze scheefstand vaak heel gespannen .

bekken klachten
Beenlengte verschil en scoliose

Tijdens deze behandeling beginnen we met het corrigeren van beenlengteverschil, daarna wordt het bekken weer rechtgezet en scheefstand in de wervelkolom (scoliose) gecorrigeerd. Pijnvermindering en meer bewegingsvrijheid wordt bereikt door gebruik te maken van de bewegingsleer van het IMC uit Bloemendaal.

De cliënt beweegt zelf arm/been/hoofd tijdens de correctie. Hierdoor is deze behandeling een stuk zachter dan andere manuele behandelvormen.

Pijnklachten zullen vaak direct verminderen en ook is over het algemeen meer beweging voelbaar in het bekken tijdens het bukken. Daarnaast krijgt u een eenvoudige oefening mee naar huis om te voorkomen dat het beenlengteverschil weer terug komt.