Uitleg ontstaan X benen

X-benen
Bij normale benen komen in staande stand de knieën bij elkaar als de voeten naast elkaar geplaatst worden. Bij x-benen is dit niet het geval, de afstand tussen voeten is dan vergroot. Door (pijn)klachten kunnen mensen met x-benen vaak een beperkte afstand lopen. Bij ernstigere afwijkingen kunnen ook in rust (pijn)klachten ontstaan. Daarnaast kunnen er instabiliteitsklachten ontstaan waardoor patiënten sneller struikelen of vallen.

X-benen

Symptomen X-Benen
X-benen zijn duidelijk te herkennen aan het naar binnen knikken van de knieën en het naar binnen zakken van de voeten (Valgisatie). Een X-stand van de benen hoeft in eerste instantie niet te leiden tot klachten. De afwijkende stand van de benen zorgt ervoor dat er hogere trekkracht komt te staan op de pezen en spieren aan de binnenkant van de voet en de knieën. Deze trekkracht ontstaat geleidelijk, waardoor de klachten pas later kunnen ontstaan. De trekkracht en druk aan de binnenzijde van de voeten en benen kunnen er voor zorgen dat spieren, pezen en banden sneller overbelast raken. Dit is dan ook vaak de oorzaak van het ontstaan x benen.

Wat kan je er zelf aan doen
Ik onderzoek uw looppatroon en de stand van uw voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. De afwijkende stand van uw voeten en knieën worden hersteld door actief met uw voeten aan het werk te gaan. De voetspecialist zet hier voor de voetenwerk methode in. 

Maak direct een online afspraak