Gevolg

Hallux Valgus of kromme grote teen is een standafwijking van de grote teen. De grote teen staat hierbij naar binnen gericht.

Soms ontstaat er een pijnlijke, ontstoken slijmbeurs aan de binnenzijde van de grote teen. Dit wordt ook wel een bunion genoemd. De grote teen zal in een verder gevorderd stadium ook in een gedraaide stand komen te staan. Ook de tweede teen (naast de grote teen) kan in de knel komen te zitten. Dat geeft een drukplek met als gevolg een ontsteking en als reactie hierop bot aanmaak. Dit is continu proces waardoor er steeds grotere knobbel ontstaat.

 

 

Oorzaak

De voetspecialist heeft ontdekt dat het tweede teengewricht naast de grote teen een grote rol speelt bij het op de plaats houden van het grote teen gewricht. Je ziet dat bij een halullux valgus ook het os naviculare dat een van de zeven voetwortelbeentjes is een disfuntie heeft. Het is gelegen aan de mediale zijde van de voetwortel en vormt een gewrichtsverbinding. Dit is wat betreft de voetspecialist de eerste stap tot herstel van de hallux valgus. Het probleem is dus niet de grote teen zelf maar de drukverdeling over de gehele voet.

Hallux valgus en een been lengteverschil dan is er grote kans dat onderstaande de oorzaak is.
Symmetrische bekken-disfunctie.
Niet vaak herkend maar wel veel voorkomend. Bij dit compensatiepatroon zijn de twee heupbeenderen niet met elkaar in evenwicht en ontstaat er een bekkenwringing, die wordt gekarakteriseerd door ongelijke heupen en een scheef hangend heiligbeen er tussenin.
Door de veranderde ophanging van de benen ontstaat er een ogenschijnlijk beenlengteverschil, resulterend in abnormale belasting en pijnklachten in heupen, knieën, enkels en voeten.
Hierbij treedt er ook een hallux valgus of kromme grote teen op.
Dit los je dus niet op met alleen teenspreiders en/of je voetspieren trainen.
Oplossing
Wat kan je er zelf aan gaan doen

Je voetspieren moeten geactiveerd worden, ze zijn namelijk door het dragen schoenen lui geworden. We gaan samen kijken hoe en met welke bewegingen we dit kunnen verhelpen. Wanneer jij een groot beenlengte verschil hebt dan corrigeren we het lange been. Bij 80% van de beenlengte verschillen is de oorzaak te vinden in het te lange been. Er is een verandering van de stand van de kop in de kom van het heup gewricht. Hij is uit de kom en dat zorgt voor een langer been. Dit is door een hele simpele oefening zelf op te lossen. We gaan gebruik maken van de voetenwerk methode in combinatie met Pinofit Separatoes

Maak een voetenwerk afspraak.