Gevolg

Hallux Valgus of kromme grote teen is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat hierbij naar binnen gericht, zie de foto rechts. .hallux valgus, tailor's bunion

Soms ontstaat er een pijnlijke, ontstoken slijmbeurs aan de binnenzijde van de grote teen. Dit wordt een bunion genoemd. De grote teen zal in een verder gevorderd stadium ook in een gedraaide stand komen te staan. Ook de tweede teen (naast de grote teen) kan in de knel komen te zitten. Dat geeft een drukplek.

Op jonge leeftijd kan er al sprake zijn van Hallux Valgus. Op latere leeftijd komt het vooral voor bij vrouwen (90% van de gevallen). Er lijkt een erfelijke factor aanwezig te zijn, omdat het bij vrouwen vaak in de hele familie voor komt.

Oorzaak breder gezien

Meestal komt een Hallux Valgus in combinatie met een verkorte achillespees of een doorgezakte voor (voet). Damesschoenen helpen hierbij niet mee. De schoen is vaak te smal en door de hoge hakken komt er extra druk te staan op de voorvoet. Dat is ook een mogelijke oorzaak van een Hallux Valgus.

 

 

Oorzaak

Hallux Valgus of kromme grote teen is een standsafwijking van de grote teen. De grote teen staat hierbij naar binnen gericht. De voetspecialist heeft ontdekt dat het tweede teengewricht naast de grote teen een grote rol speelt bij het op de plaats houden van het groteteen gewricht. Dit is wat betreft de voetspecialist de eerste stap tot herstel van de hallux valgus. Het probleem is dus niet de grote teen zelf maar de drukverdeling over de gehele voet speelt hierbij een grote rol.

Hallux valgus en een been lengteverschil dan is er grote kans dat onderstaande de oorzaak is.
Symmetrische bekken-disfunctie.
Niet vaak herkend maar wel veel voorkomend. Bij dit compensatiepatroon zijn de twee heupbeenderen niet met elkaar in evenwicht en ontstaat er een bekkenwringing, die wordt gekarakteriseerd door ongelijke heupen en een scheef hangend heiligbeen er tussenin.
Door de veranderde ophanging van de benen ontstaat er een ogenschijnlijk beenlengteverschil, resulterend in abnormale belasting en pijnklachten in heupen, knieën, enkels en voeten.
Hierbij treedt er ook een hallux valgus of kromme grote teen op. Dit los je dus niet op met alleen teenspreiders en/of je voetspieren trainen.
Oplossing
Wat kunnen we eraan doen

Je voetspieren moeten geactiveerd worden, ze zijn namelijk door het dragen schoenen lui geworden. We gaan samen kijken hoe en met welke bewegingen we dit kunnen verhelpen. We gaan gebruik maken van tennisballen, t-doek, golfbal, teenspreiders, miniband, en het belangrijkste uw inzet. De training wordt ondersteund d.m.v. het Pinofit Separatoes fascia systeem

Bij oorzaak vanuit beenlengte verschil dan zullen we ook hier aandacht aangeven. (Inzet dorn therapie)

Maak een voetenwerk afspraak.