Behandeling

Wat je als eerste moet weten is dat alle hielklachten hielspoor wordt genoemd. De echte hielspoor komt maar zelden voor vandaar dat de meest behandelingen geen resultaat hebben.

Voettherapie voor de beste behandeling.

Het eerste wat je moet doen om je hielspoor pijn te verhelpen is om je hiel rust te geven. Dit kun je doen door het tijdelijk dragen van silicone hielzooltjes. Door het dragen van de zooltjes zal je minder pijn ervaren waardoor de oefeningen beter uit te voeren zijn. Om je hielspoor volledig te kunnen behandelen ga we samen de beste hielspoor oefeningen met je bespreken. Met deze oefeningen beïnvloeden we de belangrijkste oorzakelijke factoren zoals eerder beschreven:

 • Platvoet naar binnen rollend
 • Beperkte bewegelijkheid van de enkel en het hielbeen.
 • Beperkte kracht van de kuit- en voetspieren
 • verkorte en stijve kuitspieren
 • Verkorte achillespees
Behandeling

De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit het herstellen van de drie voetbogen. Dit gaan we doen met mijn basis voettherapie. Wanneer nodig zal ik triggerpoint behandeling toepassen om de achillespees weer in goede conditie en lengte te krijgen. Triggerpoints in soleus(scholspier) veroorzaken verkorting achillispees en uitstralende pijn in de hiel. Tijdens de afspraken leer ik u hoe u zelf de triggerpoints kunt behandelen. Wanneer u dit regelmatig doet dan zal de hielspoor sneller verdwijnen. Let wel dit kost tijd omdat de focus niet ligt op de hielspoor maar op herstel van de voetfunctie. (dit is immers de veroorzaker van al uw klachten).

 

 

Veroorzakers

De volgende onderliggende problemen kunnen hielspoor veroorzaken.

Dragen van schoenen

Het dragen van schoenen zorgt voor veel voetklachten. Het goed functioneren van de voetspieren wordt grotendeels negatief beïnvloed door onze schoenen. Er zijn vele veroorzakers van hielspoor een paar van deze leg ik hieronder uit.

Lang staan

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen die veel staan, bijvoorbeeld voor hun werk, een 3,6% grotere kans hebben op het ontwikkelen van hielspoor.

Als je veel staat wordt de belasting op je voeten en dus op de peesplaat onder je voet groter. Ook de duur van de belasting heeft uiteindelijk effect op de totale belasting van het weefsel.

Zo is lang staan met weinig belasting uiteindelijk even schadelijk als kort staan met veel belasting.

Klachten

Pijn ter hoogte van de onderkant van de hiel is het belangrijkste symptoom. ’s Morgens en na lang zitten is de pijn het ergst. In de loop van de dag neemt de pijn af maar op het einde van de dag kan er sprake zijn van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel (dit neemt wel weer af bij rust). In het midden van de voetzool doet het pijn indien u erop drukt. Er kunnen ook ontstekingsverschijnselen aanwezig zijn. Zo kan de hiel rood en gezwollen zijn.

Hoe wordt hielspoor veroorzaakt?

Het belangrijkste dat je nu moet weten is waardoor hielspoor precies veroorzaakt wordt. Pas als je de oorzaak begrijpt, begrijp je de juiste behandeling. Ook begrijp je dan waarom eerdere behandelingen niet geholpen hebben.

HielspoorJe moet het onderbeen en de voet zien als een keten waar een aantal schakels in zitten.

 • Fascia plantaris (peesplaat onder de voet)
 • Voetbeentjes
 • Enkel
 • Achillespees
 • Kuit
 • Onderbeen

De kuit, achillespees en peesplaat zijn hierbij eigenlijk één geheel. Het een loopt namelijk over in het andere.

Voor de verduidelijking: Gastrocnemius is Latijn voor kuitspier en de soleus is de diepe kuitspier.

Bij de ontwikkeling van hielspoor is er een of meerdere schakels die niet lekker lopen, waardoor uiteindelijk de fascia plantaris de dupe is. Doordat de schakels voor de peesplaat niet goed lopen, wordt uiteindelijk de kracht die werkt op de peesplaat vele malen groter dan normaal.

Door de vergrote krachten raakt de fascia plantaris steeds verder overbelast, waardoor er uiteindelijk scheurtjes in de peesplaat ontstaan. De scheurtjes veroorzaken een ontstekingsreactie in de fascia. De ontsteking van de fascia noemen we een fasciïtis plantaris. Wij noemen dat allemaal hielspoor.