Hoe zie ik dit

Wat is hielspoor?

Alle klachten die wij aan onze hielen hebben, worden in de volksmond hielspoor genoemd. Echte hielspoor, verkalking van de peesplaat aan het hielbeen, komt eigenlijk maar zelden voor. Dat maakt dat de meeste behandelingen zonder resultaat zijn.

Voettherapie voor de beste behandeling

Wil je hielspoor volledig behandelen? Kom dan eens langs. Ik bespreek graag met je bij welke bewegingen (oefeningen) je baat hebt en hoe je de oorzaak van de pijn beïnvloedt.

De oorzaken van hielspoor kunnen zijn:

 • Platvoet naar binnen rollend
 • Beperkte bewegelijkheid van enkel en hielbeen
 • Beperkte kracht van kuit- en voetspieren
 • Verkorte en stijve kuitspieren
 • Verkorte achillespees

30% van de hielspoorklachten komen niet voort uit bovenstaande. Bij deze groep is er een ketenprobleem, ontstaan vanuit de buik. Wanneer dit het geval is, werk ik altijd samen met een osteopaat bij je in de buurt.

Symptomen die er dan ook zijn:

 • Pijn in de onderrug
 • Moeilijk van zit- of lighouding rechtop staan
 • Kort na ledigen blaas weer moeten plassen
 • Heup- en bilspierklachten (uitstraling buitenzijde bovenbeen)
 • Met opgetrokken benen slapen
 • Darmklachten
Wat kan je zelf doen

Behandeling

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het herstellen van de drie voetbogen door inzet van de voetenwerk methode. Wanneer nodig pas ik triggerpointbehandeling toe om de achillespees weer in goede conditie en lengte te krijgen. Triggerpoints in soleus (scholspier) veroorzaken verkorting van de achillespees en uitstralende pijn in de hiel. 

Hielspoor
Triggerpoint scholspier

 

Tijdens de afspraken leer ik je hoe je zelf de triggerpoints kunt behandelen. Wanneer je dit regelmatig doet, verdwijnt hielspoor sneller. Let wel: dit kost tijd omdat de focus niet ligt op hielspoor, maar op herstel van de voetfunctie. Dit is immers de veroorzaker van al je klachten.

Onderliggende problemen kunnen hielspoor veroorzaken. Het goed functioneren van de voetspieren wordt grotendeels negatief beïnvloed door onze schoenen. Ook lang staan maakt dat de belasting op de peesplaat onder je voet groter wordt. Lang staan met weinig belasting is uiteindelijk even schadelijk als kort staan met veel belasting.

Klachten

Pijn ter hoogte van de onderkant van de hiel is het belangrijkste symptoom. ’s Morgens en na lang zitten is de pijn het ergst. In de loop van de dag neemt het af maar op het eind van de dag kan er sprake zijn van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel. Dit neemt weer af bij rust.

In het midden van de voetzool doet het pijn indien je erop drukt. Er kunnen ook ontstekingsverschijnselen zijn. Zo kan de hiel rood en gezwollen zijn.

Als je de oorzaak begrijpt, begrijp je de juiste behandeling. En snap je waarom eerdere behandelingen niet geholpen hebben.

Onine afspreken