Fundament

Platvoeten zijn een slecht fundament. We kunnen een vergelijking maken met het fundament van een huis, als het fundament zwak is zal het huis niet stevig staan, er zullen scheuren ontstaan in de muren en wat zal er gebeuren bij een flinke storm?
Zo is het ook met platvoeten. Dit slechte fundament zorgt voor problemen met pijnlijke voeten, benen, knieën, heupen, rug, schouders en nek. Hierdoor ontstaat spierspanning, uit balans zijn en vermoeidheid. De meest bekende oplossing zijn steunzolen.

Ik kan uitleggen waarom dit niet afdoende is.

De voet is driedimensionaal met drie sterke bogen en heeft als hoofdtaak dat hij zich aanpast aan de ondergrond. We hebben de driehoek onder de voet nodig om goed te kunnen bewegen en stil te staan. De driehoek wordt gevormd door drie punten die zich bevinden bij de grote en kleine teen en onder de hak. Duizenden jaren heeft de voet op oneffen ondergrond kunnen functioneren, maar met de komst van schoeisel ervaart de voet altijd een vlakke ondergrond. De driehoek wordt uitgeschakeld en het lichaam komt in de problemen. (lichamelijke- en geestelijke klachten tot gevolg)

 

Schoenen

Naar mijn idee bestaat er geen goede schoen. De schoen is vaak al voorzien van een inlegzool. Ieder schoen zal er voor zorgen dat de voet van stand verandert en daarmee het lichaam een hoop steun en stabiliteit ontneemt. Aangezien de voet zich aanpast aan de ondergrond, in dit geval de schoen, zijn in de loop der jaren steeds meer voeten plat geworden. Gevolgen zijn divers zie tekening hieronder.

pijnlijke voeten

 

 

 

 

 

In de westerse wereld heeft 80% van de mensen momenteel een doorgezakte voet en een te brede voorvoet met alle gevolgen van dien. Helaas zie ik ook steeds meer bewegings problemen door het dragen van schoenen. We zijn te veel met overstrekking gaan staan, lopen en hardlopen. Door deze overstrekking zijn we te groten passen gaan nemen zie onderstaande afbeeldingen en de gevolgen.

Kleine of grote stappen
Kleine of grote stappen

 

Belasting
Wanneer al lopende de voet tijdens de belasting naar binnen rolt, gebeuren er twee dingen zowel in de schoen als in het lichaam.

Naar binnen rollen dan zal het enkelgewricht ook naar binnen rollen en daarmee de voorvoet naar buiten.

De wreef zakt in en de voet zal overmatig verlengen. Dit alles zorgt voor een verslechtering van de pasvorm en daarmee beweging in de schoen.  Hierdoor ontstaan er klachten zoals:

 • Drukpunten aan binnenkant enkel en buitenkant voorvoet.
 • Koude en/of tintelende tenen
 • Kramp onder de voet
 • Te weinig ruimte bij de tenen waardoor veelal een te grote schoen wordt verkocht. (Hallux Valgus vorming)
 • Zenuwinklemming (pijn tussen de tenen)

Wanneer de voet naar binnen rolt, zal de knie ook naar binnen draaien.

Dit kan dit leiden tot:

 • Slechte controle over de balans
 • Vermoeidheid in spieren en gewrichten
 • Knie en heup klachten
 • Bil-pijn (ischias)
 • Bekken en wervelkolom problemen(zelfs nekklachten)
 • Hielspoor