Oorzaak

’Morton’s neuroom’ is vernoemd naar de arts die deze afwijking voor het eerst in 1876 heeft beschreven. De zenuwbeknelling geeft pijn in de voorvoet  die brandend kan aanvoelen en daarnaast kan het elektrische schokjes geven. Soms voelt de teen doof aan. De pijn komt meestal van de zenuw die tussen het 2e en 3e middenvoetsbeentje door loopt en geeft meestal klachten midden in de voet.

De klachten worden vaak erger bij lopen op schoenen. Waarom juist bij het dragen van schoenen, ze zijn in de meeste gevallen smal van voor waardoor de ruimte tussen de middenvoet beentjes nog krapper wordt. We zien dat bij mensen met deze klacht de schoenzolen scheef afslijten. Dit geeft aan dat de druk niet goed over de gehele voet verdeeld wordt.

Een foute drukverdeling over de voet kan ook veroorzaakt door een probleem ergens anders in het lichaam. We zien morton's neuroom vaak in combinatie met problemen in het bekken, lies en/of onderrug.

Nog een veroorzaker is de plooi die in de neus van de schoen ontstaat wanneer we een stap zetten. Deze plooi zorgt er dan voor dat de middenvoetsbeentjes weg gedrukt worden terwijl daar geen ruimte voor is.

 

Behandeling

De behandeling zal in grote lijnen bestaan uit het trainen van de voetspieren en als er andere veroorzakers zijn zullen we deze ook aanpakken. Wanneer we dit goed en regelmatig doen herstellen de voetbogen zich zelf en zal de bescherming rond de zenuw niet meer nodig zijn. Dit herstel proces is langzaam maar zal uiteindelijk wel het gewenst resultaat hebben gaat.

Zelf doen kost tijd maat je hebt uiteindelijk geen operatie nodig. Mooi neven effect is dat gehele lichaam op deze therapie reageert met klacht afname in knie, rug en/of nek'.

Maak hier een online afspraak