Rug- en heupklachten
De Voet-specialist gaat erbij iedere lichamelijke klacht vanuit dat eerst de voeten gecontroleerd moeten worden.

We maken altijd eerst een voetafdruk om te zien of er meer aan de hand is. Wanneer de afdruk een groot verschil laat zien tussen de twee voeten dan kan de oorzaak de psoas spieren zijn.
Waarom nou juist deze spier. De psoas is de enige spier die de lumbale wervelkolom verbindt met de heup en het bovenbeen. Het is onze recht opstaan spier. U begrijpt dat wanneer deze verkort is er ook andere fysieke problemen kunnen ontstaan. Deze spier kan ook houding problemen veroorzaken.

Psoas

 

 

Vecht-vlucht-verstar reactie

Neurologisch is de psoas verbonden met de vecht-vlucht-verstar reactie of anders gezegd, de staat van de spier geeft uitdrukking aan jouw eigen gevoel voor veiligheid. Het bekende onderbuikgevoel kan daarbij dienen als uitlaatklep. In die rol is het ook een spier die stress of zelfs onverwerkte trauma’s opslaat en weer kan loslaten als deze behandeld wordt.
Hoewel in deze behandeling de focus ligt op de fysieke klachten, kan hij eveneens een meer ontspannen, revitaliseerde en meer bezielde psoas tot gevolg hebben. Een effect waardoor je alerter, bewuster en steviger in het leven komt te staan. Je begrijpt nu waarschijnlijk ook dat voetklachten vanuit deze spier kunnen ontstaan.

 

Zelf mee werken

De voetenwerk methode zorgt ervoor dat de doorbloeding van psoas weer opgang gebracht wordt. Wanneer de doorbloeding weer opgang komt zal ook de lengte weer herstellen. U krijgt van mij speciale psoas oefeningen mee om zo thuis verder te werken aan uw herstel.
Een mogelijk bijeffect van deze behandeling kan zijn dat je eveneens psychisch meer tot rust komt. De reden hiervoor is dat de psoas spier zowel een fysieke als een psycho-emotionele toegangspoort vormt in het lichaam. Je autonome zenuwstelsel reageert hier ook op en zorgt voor meer balans.