Wat is Roptrotherapie?

Roptrotherapie of roptropraxis is een behandelmethode waarbij met een bronzen T-bar diepe dwarse frictie gegeven wordt op de weke delen. De bedoeling van deze therapie is om verhardingen die aanwezig zijn in de spieren los te maken om op lange termijn de gewrichten weer beweeglijk te maken en de oorspronkelijke pijn te reduceren.Roptrotherapie

Wanneer kan roptrotherapie worden toegepast?

De spierverhardingen of spierverklevingen die met roptrotherapie behandeld kunnen worden noemen we ook myogelosen of fibroseringen. Bij gezonde spieren liggen de spiervezels allemaal mooi parallel naast elkaar. Bij verklevingen ontstaan er bindweefselbruggen, deze liggen kris kras door mekaar in plaats van mooi parallel. Indien deze verklevingen zich ophopen tot een verharde, pijnlijke knobbel spreken we van een myogelose. Ze komen veelvuldig voor in de nek- en schouderregio, tussen de schouderbladen, in de lange rechte rugspieren, in de lumbale wervelzuil, in de bilspieren, adductoren, hamstrings en kuitspieren.

Oorzaken

Overbelasting van de spieren. Dit kan voorkomen bij zware arbeid met repetitieve bewegingen maar ook bij langdurig in dezelfde houden werken zoals bij bureau- en computerwerk.

Spierverrekking bij sporters. Verrekkingen en spierscheuren geven inwendige littekens en verklevingen. Vaak zal een sporter (vooral bij explosieve sporten) recidieven doen op dezelfde plaatsen door de aanwezigheid van deze verklevingen.

Virale infectie

(Chronische) stress

De therapie

Roptrotherapie wordt bij aanvang eerder als pijnlijk ervaren omdat men diep in de piijnlijke verklevingen gaat werken, veel dieper dan men met de handen kan masseren. Na enkele sessies is de toepassing ervan veel beter te verdragen.

Omdat de verkleefde vezels definitief losgetrokken worden, dient men ook rekening te houden met de volgende bijwerkingen:

Vermoeidheid, slaperigheid: dit heeft te maken met het vrijkomen van afvalstoffen uit de myogelosen.

Blauwe plekken: dit is soms onvermijdelijk omdat de verkleefde vezels letterlijk stuk gewreven moeten worden. Het gaat meestal om zeer lichte hematomen, gelig van kleur, ze trekken snel weg en zijn niet schadelijk.

Stramme spieren 1 á 2 dagen na de behandeling.

Tegenover deze bijwerkingen staat wel dat roptrotherapie erg efficiënt is en vrij snel een definitief resultaat geeft. Omdat roptrotherapie de oorzaak van de klachten aanpakt is het resultaat vaak blijvend, ook indien de klachten reeds jarenlang aanwezig waren. Een jaren lange viscieuze cirkel van chronische pijn, spierspanningen en bewegingsbeperkingen kan op deze manier doorbroken worden.