Spreidvoet en de oplossing

Bij een spreidvoet zal de therapie in eerste instantie gericht zich zijn op het herstellen van de drie voetbogen. De plantaire peesplaat komt hierdoor ook minder onder druk te staan en zal zich ook gaan herstellen. Als het bovenstaande voldoende hersteld is zullen we d.m.v. de uit Duitsland afkomstige Separatoes fascia therapie de plaats van de teengewrichten in de juiste positie brengen. De therapie geeft al resultaat wanneer er 2x tot 3x per week therapie gedaan wordt. Bij deze intensiteit kunnen gewrichtskapsel zichzelf gaan herstellen. Let wel, dit zal niet van de ene op andere dag gebeuren. Het is geen snelle methode maar uiteindelijk wel met een blijvend resultaat.

Tijdens het herstelproces kunnen we wandel wol inzetten. Bij een spreidvoet zijn de vetpolster compartimenten defect hierdoor loop je op de gewrichten. De wol zorgt dan voor een druk verlichting onder de voorvoet.

 

Spreidvoet
Oorzaak

De eigenlijk veroorzaker van dit probleem is een doorgezakte voorvoet in combinatie met een slecht functionerende plantaire peesplaat. Deze plantaire peesplaat (onder de voet) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze peesplaat, aan de onderzijde van het teengewricht, kan op den duur oprekken en zelfs scheuren (platvoet).

Doordat de druk niet meer goed verdeeld wordt kan een teengewricht instabiel worden en is het gewrichtskapsel niet meer in staat is het teengewricht bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen de tenen steeds verder uit elkaar gaan staan.

Stijve voeten
Spreidvoet
“Mijn tenen groeien over elkaar!”
“Help ik heb eenden poten!’

Dit wordt veroorzaakt door een instabiel teengewricht.

Meestal is de tweede teen aangedaan, maar de klachten kunnen bij alle tenen voorkomen. Onderstaand leest u waardoor deze klachten ontstaan en wat u eraan kunt doen.

Andere klachten

Er kan ook pijn ontstaan onder de bal van de voet en boven op de voorvoet. Kenmerkend is ook eelt en likdoorns onder de voorvoet. Spreidvoet kan tevens leiden tot andere voetproblemen zoals mortons neuralgie, hallux valgus, hamertenen en platvoeten (doorgezakte binnenste lengteboog). De overbelaste middenvoetsbeentjes kunnen een stressfractuur oplopen.