Spreidvoet
“Mijn tenen groeien over elkaar!”
“Help ik heb eenden poten!’

Dit wordt veroorzaakt door een instabiel teengewricht.

Meestal is de tweede teen aangedaan, maar de klachten kunnen bij alle tenen voorkomen. Onderstaand leest u waardoor deze klachten ontstaan en wat u eraan kunt doen.

Andere klachten

Er kan ook pijn ontstaan onder de bal van de voet en bovenop de voorvoet. Kenmerkend is ook eelt en likdoorns onder de voorvoet. Spreidvoet kan tevens leiden tot andere voetproblemen zoals mortons neuralgie, hallux valgus, hamertenen en platvoeten (doorgezakte binnenste lengteboog). De overbelaste middenvoetsbeentjes kunnen een stressfractuur oplopen.

Oorzaak

De eigenlijk veroorzaker van dit probleem is een doorgezakte voorvoet in combinatie met een slecht functionerende plantaire peesplaat. Deze plantaire peesplaat (onder de voet) speelt hierbij een belangrijke rol. Deze peesplaat, aan de onderzijde van het teengewricht, kan op den duur oprekken en zelfs scheuren (platvoet).

Doordat de druk niet meer goed verdeeld wordt kan een teengewricht instabiel worden en is het gewrichtskapsel niet meer in staat is het teengewricht bij elkaar te houden. Hierdoor kunnen de tenen steeds verder uit elkaar gaan staan.

Oplossing

De therapie richt zich in eerste instantie op het herstellen van de voetbogen. De plantaire peesplaat komt hierdoor ook minder onder druk te staan en zal zich ook herstellen. Als het bovenstaande voldoende hersteld is zullen we d.m.v. teenspreiders de plaats van de teengewrichten in de juiste positie brengen. Wanneer de teenspreiders dagelijks gedragen wordt krijgen de gewrichtkapsels weer tijd en de ruimte om zich te herstellen. Let wel, dit zal niet van de ene op andere dag gebeuren.

Stijve voeten