Stijve en pijnlijke voeten

Stijve en pijnlijke voeten door urinezuur de uitleg

Opbouw zuur in het lichaam

De hoeveelheid natriumbicarbonaat in het lichaam neemt bij het ouder worden af en de hoeveelheid zuur neemt toe. Natriumbicarbonaat stimuleert de nieren zuur af te voeren. Door het te kort ontstaan spierkrampen en gewrichtspijnen. Een bekend voorbeeld hiervan is opeenhoping van urinezuur. Het zuur wordt niet voldoende afgevoerd en de concentratie in het lichaam neemt toe. Urinezuur hoopt zich dan op in de vorm van witte kristallen welke, in geconcentreerde vorm, voorkomen in de huid en tussen de pezen van de voet. Dit proces wordt vaak in de voet erger, omdat de voet in combinatie met de Soleus (scholspier) niet goed meer functioneert. De Soleus (scholspier)zorgt er mede voor dat afvalstoffen weer teruggevoerd worden.

Urine kristallen
Urinne kristal molecuul
Symptomen
  • De voet voelt stijf en/of pijnlijk aan.
  • Zeer slecht functioneerde voet door verstoorde normale bewegelijkheid.
  • Harde vergroeiingen die de vorm van de voet plaatselijk verandert.
  • Duidelijk zichtbare en voelbare knobbeltjes onder de huid die zorgen voor pijn en het slecht functioneren van de voet.
Aanvullende klachten

Het ontstaan van knobbeltje ter grootte van een millimeter. Het formaat en aantal kan in de loop der tijd toenemen en een onvoorspelbaar verloop hebben. De voet kan vervormen. Ook op de hiel kunnen knobbeltjes ontstaan. De opbouw van knobbeltjes kan pijnlijk zijn of gaat pijn doen als overig weefsel onder druk komt te staan. Ik zie in de praktijk dat de meeste mensen niet direct de pijn als zodanig herkennen. De spieren en pezen staan ongelijk onder spanning, waardoor de stand en bewegelijkheid van bijvoorbeeld een pees of een teen een verandert.

Klachten voorkomen of verminderen
  • Speciale voettherapie door ervaringen in mijn eigen praktijk ontwikkeld.
  • Zuiveringszout innemen om het zuur af te voeren
  • Brandnetelthee met een vocht en zuur afdrijvende werking drinken
  • Zoutwaterbad voor de voeten

Meer informatie over de therapie zelf.