Scoliose bij kinderen

Nieuwe bewegingstherapie zonder een scoliose-operatie

Bij behandeling van scoliose bij kinderen maak ik gebruik van een ballon . Deze manier heeft grote voordelen t.o.v. bestaande therapie en/of operatie.

Definitie

De krommingen in uw wervelkolom helpen het bovenlichaam in balans te blijven. Wanneer de wervelkolom abnormale, zijwaartse krommingen heeft, noemen we dit scoliose.Scilioose bij kinderen

Oorzaken

Er zijn veel oorzaken voor scoliose, zoals aangeboren wervelkolom afwijkingen (die al bij de geboorte aanwezig zijn, erfelijk zijn of veroorzaakt zijn door de omgeving), genetische afwijkingen, neuromusculaire problemen en ongelijke beenlengte. Andere oorzaken van scoliose zijn cerebrale parese, spina bifida, spierdystrofie, spinale spieratrofie en tumoren. Van meer dan 80% van de scoliose gevallen is de oorzaak echter niet bekend. Juist dit gegeven laat zien dat we verder moet kijken.

Therapie

De therapie die ik inzet gebeurt liggend op de grond en spelenderwijs.
Bij deze vorm maak ik gebruik van een ballon dit zorgt voor het speelse karakter.

De therapie gebeurt liggend op de grond en dat heeft heeft vele voordelen t.o.v. de reguliere therapie die meestal staand of zittend gebeurt. Bij deze manier van behandelen neemt de gehele druk op de wervelkolom af en ontstaat er een soort van gewichtloosheid. Door deze gewichtloosheid zullen de spieren die zorgen voor de kromming vrij van spanning komen.

Wanneer we nu de juiste beweging gaan stimuleren zorgen we er ervoor dat de wervelkolom- en de psoas spieren weer in balans kunnen komen. Deze liggende balans bewegingen zullen er voor gaan zorgen dat de krommingen van de wervelkolom zullen verminderen of zelfs zullen verdwijnen.

De therapie zal niet bij alle wervelkolomafwijkingen werken. We moeten het altijd proberen, het kan in ieder geval geen kwaad doen.